Veel gestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veel gestelde vragen over het Beekdal Lyceum. Kun je hier geen antwoord vinden op je vraag? Mail dan naar info@beekdallyceum.nl. We helpen je graag!

Het Beekdal heeft een schitterend theater. Er zijn 123 stoelen. We gebruiken het voor dansvoorstellingen, schoolvoorstellingen, muziektheater, informatie-avonden en andere activiteiten.

Wat het Beekdal echt uniek maakt is dat iedere leerling vanaf de eerste klas sport & cultuurvakken krijgt. Als sporter krijg je 6 uur LO en daarbij 3 uren cultuur bestaande uit beeldende vorming, drama en muziek. Als cultuur-leerling krijg je 2 uur drama, 2 uur beeldende vorming, 2 uur muziek en daarbij 2 uur LO.

Verder kun je op het Beekdal in je eigen tempo doorstromen naar het niveau dat het beste bij je past. Ben je na 1 jaar al klaar voor het vwo? Dan stroom je dan door naar 2-vwo. Weet je na het 2e jaar nog niet goed wat het beste past? Dan kun je in de 3e klas ook nog havo-vwo doen. Vanaf de 4e klas zit iedereen op z'n plek.

Het Beekdal is een grote school die klein aanvoelt. Je kunt er in 1 van onze 3 studio's rustig muziek maken met je vrienden, geconcentreerd werken in onze stilteruimte of lekker chillen op een van de vele rustige plekjes in ons gebouw.


Nee. Op het Beekdal word je alleen toegelaten met een havo-, havo/vwo- of vwo-advies.

Nee. Iedereen met een havo-, havo/vwo- of vwo-advies die zich op tijd inschrijft, krijgt gegarandeerd een plekje op het Beekdal. Het Beekdal werkt niet met loting.

Alle leerlingen dansen weleens in een project, of je nu een sport- of cultuurprofiel hebt gekozen. Wil je professioneel dansen? Dan kun je auditie doen bij de vooropleiding dans van ArtEZ. Ben je toegelaten dan heb je elke dag les in een van de danslokalen. Vaak onder begeleiding van een pianist.

Het Beekdal werkt samen met Vitesse en NOC-NSF. Iedereen die sporten leuk vindt, is natuurlijk van harte welkom op het Beekdal! Ben je nu zo goed dat je iedere dag moet trainen en vaak ook tijdens schooltijd? Dan maken we een speciaal programma voor jou vanuit onze afdeling Topsport, Dans, Muziek en Maatwerk (TDMM). De voorwaarde die de overheid daaraan stelt, is dat je een topsportstatus hebt. Die krijg je via je vereniging.

Op scholenopdekaart.nl vind je onderaan een kaartje waarop je precies kunt zien waar de leerlingen van het Beekdal vandaan komen. Wat opvalt, is dat kinderen uit heel Nederland komen. Dat heeft te maken met onze topsport en dansafdeling.

Bij de muziekles leer je allerlei instrumenten te spelen, zoals piano/keyboard, gitaar, basgitaar, drums. Ook leer je zingen. We spelen vooral popmuziek. Vind je het leuk om met je eigen instrument te komen spelen? Dan kun je bij het schoolorkest gaan. Je maakt dan elk jaar livemuziek bij de schoolvoorstelling.

Je kunt op het Beekdal vanaf het 1e jaar bij techniek helemaal ‘los’ gaan met programmeren. Bij muziek kun je ook op de computer je eigen muziek componeren en bij beeldende vorming kun je bijvoorbeeld ontwerpen op een van de Macs. Wil je verder? Dan kun je in de bovenbouw kiezen voor het vak informatica. Je volgt dit vak bij de Q-highschool.

In zowel sport als cultuurvakken kun je op het Beekdal examen doen. Bij sport kies je dan in de bovenbouw voor het vak Bewegen, Sport & Maatschappij (BSM). Je leert dan bijvoorbeeld een eigen sporttoernooi te organiseren.

  • Het Beekdal is een veilige en bruisende school.
  • Je volgt op het Beekdal sport- en cultuurvakken. Je kunt vanaf het 1e jaar kiezen of je meer sport of meer cultuurvakken wilt volgen.
  • Je zit altijd op de goede plek, want je stroomt in jouw eigen tempo door naar je eindniveau (havo of vwo). Sommige leerlingen stromen in jaar 2 door naar de plusklas. Vanaf leerjaar 3 of 4 zit je in een havo- of vwo-klas.
  • Nog voordat je begint op school ontmoet je jouw persoonlijke mentor. Je mentor helpt jou ieder jaar opnieuw om je plan voor het jaar te maken, te monitoren hoe het gaat en extra hulp of uitdaging te organiseren. Bij het Beekdal neem jij de leiding over je ontwikkeling en helpt de mentor je mee.
  • Sportprofiel t/m klas 3; daarna de mogelijkheid om sport (Bewegen, Sport en Maatschappij, BSM) als examenvak te kiezen.
  • Cultuurprofiel t/m klas 3; daarna heb je de mogelijkheid om Drama, Beeldende vorming of Muziek als examenvak te kiezen.
  • Topsport en topdans; heb je ambities als topsporter of topdanser? Dan hebben wij een team voor je klaarstaan dat samen met jou de perfecte combinatie maakt tussen sporten en leren. Je krijgt daarbij persoonlijke begeleiding.
  • Cambridge Engels in de bovenbouw
  • Een topsportafdeling
  • Een vooropleiding Dans & Muziek in samenwerking met ArtEZ 
  • Extra vakken in samenwerking met onze Q-highschool: informatica, filosofie, wiskunde D, Italiaans, Spaans, en Maatschappijwetenschappen.
  • Muziekstudio's: we hebben 3 muziekstudio's waar je in de pauzes en na schooltijd alleen of samen ‘los’ kunt gaan met je bandje.

We hebben zo'n 1.200 leerlingen op het Beekdal. Doordat de bovenbouw en de onderbouw in een aparte kantine in het gebouw pauzeren, is er altijd een rustig plekje of een bruisende plek als je dat fijn vindt. Je voelt je daardoor snel thuis.

Op het Beekdal hebben we gemengde havo/vwo-brugklassen. Daarnaast kies je voor extra sport óf extra kunst en cultuur. Je hoeft geen topsporter of musicalster te zijn. En daar leiden we je ook niet voor op. Maar je moet één van beide wel echt supergraag doen als je voor onze school kiest.

De meeste lesuren in de week zit je gewoon in een gemengde brugklas. Dus met leerlingen die óf sport óf cultuur hebben gekozen. Als je gekozen hebt voor extra sport, zit je in een sportklas. Als je hebt gekozen voor extra kunst- en cultuur, dan kom je in een cultuurklas. Met die klas of groep leerlingen heb je dan samen je sport- of je cultuurlessen en nog een paar andere vakken.

De verdeling sport- en cultuurleerlingen in een brugklas is in principe 50/50. Een aantal (les)uren in de week ga je naar je sport- of cultuurklas, dan heb je les met sport- of cultuurleerlingen uit een andere brugklas.

Of je nu sport of cultuur doet, je krijgt alle vakken die je in de brugklas moet krijgen. In de sportklas heb je extra sportlessen maar daarnaast óók drama, muziek en beeldende vorming. In de cultuurklas heb je juist extra dramalessen, muziek en beeldende vorming, maar ook sport. De uren passen allemaal binnen het lesrooster. Je hebt dus geen extra lange schooldagen. In de brugklas krijg je de vakken: Nederlands, Frans, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie, techniek, muziek, drama, beeldende vorming en lichamelijke opvoeding. Daarnaast heb je met je mentor ook nog 2 mentorlessen per week. Deze lessen kunnen bestaan uit individuele gesprekken met je mentor of een les met de hele klas.

Nee. Als je kiest voor het Beekdal, kies je ook voor een accent sport óf cultuur. Als je één van beide niet echt leuk vindt, dan is het Beekdal Lyceum waarschijnlijk ook niet de juiste school voor jou.  

Nee, dat kan niet zomaar. Dit kan alleen wanneer de school die switch steunt én er plek is in de klas.

Het gaat bij aanmelding niet meer om de Cito-score, maar om het advies van de basisschool. Voor het Beekdal Lyceum heb je een havo-advies, een vwo-advies of een gemengd havo/vwo-advies nodig.

We houden geen rekening met verzoeken om bij een vriend of vriendin in de klas te worden geplaatst. Dat doen we met een reden. We kunnen op die manier sport- en cultuurleerlingen, jongens/meisjes, topsporters en dansers veel beter over de verschillende klassen verdelen.

Je mentor is je eerste aanspreekpunt als er iets is, geeft mentorlessen en houdt mentorgesprekken. De mentoren worden ondersteund door de leerlingcoördinator.

Het niveau waarop we lesgeven in de brugklas is verschillend. We gaan, nadat je rustig hebt kunnen wennen in de brugklas, kijken welk niveau het best bij jou past, havo of vwo. Dat kan soms zelfs per vak en per onderwerp anders zijn. Het is de bedoeling dat je onderwijs krijgt dat precies bij jouw niveau aansluit. Voor andere onderwerpen kan het weer zo zijn dat iedereen daarbij het basisniveau krijgt.

De school biedt huiswerkbegeleiding aan in het StilteLeerCentrum (SLC). Daar zijn vakdocenten aanwezig voor vakspecifieke vragen, kun je hulp krijgen bij plannen en leren-leren en kun je lekker zelfstandig werken onder begeleiding van een onderwijsassistent. Ook kun je hulp krijgen van een leerling uit de bovenbouw. Er is ook huiswerkbegeleiding mogelijk via Lyceo. Daarvoor moeten je ouder(s)/verzorger(s) betalen. Meer info hierover is te vinden op: huiswerkbegeleiding Lyceo.

Heb je dyslexie, dan bespreken we dat altijd voordat je bij ons op school start. We kunnen dan afspreken hoe jij wilt dat we daarmee omgaan. Met een dyslexieverklaring kun je bijvoorbeeld toetstijdverlenging krijgen. Bij toetsen mag je deze ook op een computer maken als je dat fijn vindt. Of je kunt teksten laten voorlezen door een computer. We begeleiden je - als je dat wilt -om beter te leren omgaan met je dyslexie.

Meer informatie vind je op de pagina ‘Aanmelden 1e leerjaar’. Of ga direct naar het aanmeldformulier.